Rumah baru sabul

dear,

Disebabkan rumah sabul lama (http://mysabul.wordpress.com/) dah dipadam oleh orang yang tidak dikenali,

..maka di sinilah rumah baru untuk kita sabul-sabulan

About these ads

38 Comments

  1. hyee said,

    May 20, 2008 at 6:08 am

    hii.. rumah baru..

  2. Hamba said,

    May 23, 2008 at 4:35 am

    Padan muka…mungkin Tuhan dah balas jasa korang yang tak henti-henti membuatkan org lain lagha..termasuk aku..
    Insaflah…

  3. hex said,

    May 25, 2008 at 9:36 am

    sabul, aku rasa memang ada org yg selalu hack ko punya site. cuba ko chnge password frequently n letak password yg susah gila

  4. remli said,

    May 26, 2008 at 2:12 am

    sabul telah hilang….bila agaknya akan di hidupkan kembali

  5. awang said,

    May 26, 2008 at 2:20 am

    Awat depa jahat sangat. Takpu aku sokong ko Sabul…Bila Ko nak hidupkan kembali Sabul…

  6. peace_aman said,

    May 29, 2008 at 1:03 pm

    lepak…rilex sabul..pelan2 kayuh..lps nie lbih gmpar lg…

  7. suke said,

    May 30, 2008 at 3:52 am

    kalau ader cita baru kasik sama ye

  8. tapok said,

    June 3, 2008 at 3:47 am

    mane email yg terbaru erk

    aku caruik tak ade punn

  9. rssr said,

    June 5, 2008 at 5:07 am

    bila nak ada yang baru….boringlah mlm2

  10. peace said,

    June 6, 2008 at 12:34 pm

    sdabul…mne nie video n gmbr…kosong je…masuk la video…dh seminggu nie…xkan xpanas lg kot…kitaorg dh panas nie…….lu bikin gua panas jeeeeeeeeeeee……….cpat la skit bro……..

  11. dragg said,

    June 8, 2008 at 2:41 am

    erm…… bila nak mulakan kerajaan baru ni? x kan belum ada apa2 agenda lagi kut, bentangkan ah agenda dan mulakan projek seperti yang sedia ada…..

  12. dragg2 said,

    June 10, 2008 at 3:47 am

    hoi mana nie kerajaan baru bila lagi nak bentuk nieeeeeeeeeeeeeeeeee

  13. peace said,

    June 10, 2008 at 11:59 am

    ape kes nie sabu…kosong je………..tgh boring nie………..

  14. peace said,

    June 10, 2008 at 12:00 pm

    ape kes nie bro…xde projek ke…dh masuk 2 minggu nie…

  15. ujang said,

    June 14, 2008 at 7:00 pm

    depa pasai sakit hati sangat,, sabul…. bukan apa kita nak tengok apa budak budak lani dok buat … bukan nak marah kut…..

  16. nobita said,

    June 16, 2008 at 5:00 am

    slow2 nanti lbh gempar…

  17. ntvirus said,

    June 23, 2008 at 4:15 am

    Pembongkaran berani Edisi Terjah Untuk warga Malaysia.. pembongkaran Melayu.. sama-sama kita skodeng sementara sabul tengah kuatkan kubu pertahanan http://ntvirus.wordpress.com hot site!!! kanak-kanak bawah umur 18tahun sila dapat kebenaran ibu bapa terlebih dahulu

  18. konek said,

    July 9, 2008 at 4:56 pm

    bila nak upload video yg best2 ni… gua dah gian nak tgk

  19. finger said,

    July 14, 2008 at 3:31 pm

    weh..busan sey sabul nih..makin lame makin busan..
    da mcm tgk mat rempit kat jalan raya hari2..
    busan jea..
    adoi2..

    da..lepas nih komen bagi idea..jgn nk kondem jea..
    cepat2..

  20. aa said,

    July 27, 2008 at 9:24 am

    udah la korang, gi main jauh2, main ps ke nintendo ke

  21. acik said,

    August 15, 2008 at 5:27 am

    bila ada rumah yg baru?

  22. aku said,

    February 20, 2009 at 10:00 am

    Bahaya Satu Klik

    KERANA SATU KLIK MALAPETAKA BERTERUSAN DITERIMA HINGGA HARI KIAMAT

    Oleh: Ismail Abu Bakar

    Di zaman ICT dan Globalisasi ini kemudahan komputer dan email hampir ada pada setiap orang yang bekerja di sektor swasta juga kerajaan termasuk kepada pelajar-pelajar di kolej dan universiti. Kemudahan internet yang disediakan dengan kadar yang semakin munasabah menyebabkan kemudahan email ini menjadi semakin popular.Pernahkah kita terfikir dengan satu “KLIK” sahaja akan menyebabkan mencurah-curah dosa yang di terima secara berterusan hingga hari kiamat.

    Apa yang penulis akan bincangkan adalah berdasarkan dua buah Hadis Sahih berikut.

    Mahfumnya::

    Ibnu Mas’ud r.a. berkata: Bersabda Nabi s.a.w. : “Tiada suatu jiwa yang terbunuh dengan penganiayaan, melainkan putera Adam yang pertama dahulu itu mendapat bahagian dari penumpahan darah itu, kerana ia yang pertama membuka jalan untuk penumpahan darah.”(Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim)

    Yang dimaksudkan di dalam hadis ini adalah kisah pembunuhan Qabil terhadap Habil kerana Qabil dengki terhadap Habil yang berkahwin dengan kembarnya yang lebih cantik.

    Mahfumnya:

    Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang mengajak kejalan hidayat, maka baginya dari pahala seperti pahala (sebanyak pahala)pengikutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dari pahala mereka. Dan sesiapa yang mengajak ke jalan sesat, maka menanggung dosa sebanyak dosa-dosa pengikutnya, dengan tidak mengurangi dari dosa-dosa mereka sedikit pun.

    (Diriwayatkan oleh Imam Muslim)

    Bagi memudahkan kefahaman akan maksud hadis-hadis di atas dan berkaitan dengan konteks kehidupan kita pada zaman ICT ini, mari kita ambil iktibar dari kisah berikut. Zack baharu tamat belajar di sebuah universiti kemudian di terima bekerja di sebuah syarikat ICT. Setiap pekerja dibekalkan dengan komputer, alamat email dan internet akses bagi memudahkan urusan kerja seharian.Zack mempunyai ramai kawan dan mereka berhubung melalui email setiap hari. Masa lapang Zack diisi dengan melayari laman web lucah. Kegemarannya ialah memuat turun (download) gambar-gambar lucah itu kemudian berkongsi dengan kawan-kawannya melalui email. Dia mempunyai “email group” dan ada 50 alamat email kawan-kawannya di dalam “emailgroup” tersebut.

    Sekali menghantar email, dia akan menghantar kepada “emailgroup” tersebut.Selain daripada itu dia juga suka menghantar semula email yang diterima daripada rakan yang lain ke “emailgroup”. Di antara kandungan email itu adalah kisah-kisah yang mengaibkan seseorang seperti video klip bercium di dalam lif, kisah seluar dalam yang dijumpai di dalam periuk di restoran mamak dan seumpamanya lagi yang kebanyakannya adalah perkara-perkara yang nafsu kita seronok membacanya dan melihatnya tetapi hukumnya adalah jelas haram di sisi syariat Islam.

    Pada suatu hari ketika pulang dari tempat kerja Zack terlibat dengan kemalangan jalan raya dan kembali kerahmatullah di tempat kejadian.

    Di dalam Islam telah sepakat ulama’ bahawa hukum melihat gambar-gambar lucah, menyebarkan fitnah, membuka aib dan seumpamanya adalah haram serta berdosa kepada mereka yang melakukannya dan menyebarkannya.Untuk memudahkan kefahaman, katakan Zack telah mendapat satu dosa kerana menghantar gambar-gambar lucah kepada kawan-kawannya. Gambar tersebut diterima oleh 50 orang kawan-kawannya melalui email. Kesemua kawan-kawannya seronok dengan gambar tersebut dan meredai perbuatan Zack maka setiap kawannya mendapat satu dosa manakala dosa setiap kawannya itu juga diberikan kepada Zack jadilah sekarang dosa Zack 1+50 = 51.Setiap kawan-kawan Zack itu pula menghantar gambar tersebut kepada 10 orang lagi,maka sekarang dosa Zack akan bertambah lagi menjadi 1+50+500=551 dosa. Kemudian setiap sepuluh orang itu menghantar lagi kepada 10 orang yang lain, bertambahlah dosa Zack menjadi 1+50+500=5551. Begitulah seterusnya.

    Zack telah meninggal dunia, email nya masih lagi tersebar, maka akan berterusanlah dia mendapat dosa selagi email itu berlegar di ruang cyber hingga hari kiamat. Begitulah iktibar yang boleh diambil daripada apa yang berlaku kepada Qabil, setiap jiwa yang mati dibunuh kerana hasad dengki manusia, maka dosa membunuh itu akan juga sampai kepada Qabil hingga hari kiamat. Bayangkanlah berapa ramaikah jiwa yang telah

    kena bunuh dengan zalim sejak dari zaman nabi Adam hingga sekarang? Dan berapakah dosa yang terpaksa ditanggung oleh Qabil di akhirat kelak?

    Berbalik kepada kisah Zack, katakan sebelum meninggal dunia, Zack telah sempat bertaubat, insya’Allah dosa manusia terus dengan Allah, seperti meninggalkan puasa, zakat dan solat fardu akan Allah ampunkan tetapi dosa kita sesama manusia hanya Allah akan ampunkan bila insan tersebut mengampunkan kita. Zack telah menyebarkan perkara

    yang menyebabkan orang lain berdosa, bagaimanakah dia nak mintak ampun dengan semua yang menerima email tersebut? Selagi mereka semua tidak mengampunkan Zack maka selagi itulah dia akan terima dosa hingga kiamat kelak.

    Inilah malapetaka yang sangat besar pada zaman ICT ini. Dengan sekali klik sahaja saham dosa akan mencurah-curah sampai kepada kita. Sebab itu setiap kali apabila kita menerima email, hendaklah berhati-hati, jika kandungan email itu adalah gambar lucah atau yang mengaibkan seseorang muslim lain atau sesuatu fitnah hendaklah segera dibuang dan jangan ada sedetik pun didalam hati untuk seronok dengan benda yang haram bagi mengelakkan kita dan pengirim dari berdosa.

    Yang sebaiknya jika yang diterima itu haram, nasihatkanlah pengirim supaya bertaubat dan berhati-hati di masa-masa akan datang.

    Sebaliknya jika kita menyebarkan perkara-perkara yang baik dan diredai oleh Allah SWT yang pastinya ganjaran pahala yang di terima pasti mencurah-curah selagi ia masih terus di sebarkan.

    Wallahhu’alam

  23. jojeng said,

    March 3, 2009 at 9:27 am

    sesiape yg tahu pasword nk download kasi aku kt almt emel ni
    jerry_jaws@yahoo.com

  24. mamat said,

    April 16, 2009 at 1:23 pm

    rumah tumpangan sabul = rumah tumpangan NERAKA kat bumi ni…

  25. mamat said,

    April 16, 2009 at 1:26 pm

    smakin banyak korang tekan blog ni smakin dekat korang dengan neraka

  26. Eyes said,

    June 2, 2009 at 3:02 pm

    kepada mereka yg taksub sgt dgn rumah tumpangan ni ingatlah korang x lepas dari siksaan kubur dan akhirat

  27. aisah said,

    July 9, 2009 at 4:28 am

    btul2 tu,,,tak semua orang suka…rumah tumpangan utk zina mata..gunakan kepandaian yg Tuhan beri untuk berdakwah..selagi tak ditimpa bencana selagi itulah manusia susah nak insaf…rakaman dosa didunia Tuhan dan tunjuk…kiamat nanti ‘video’ dosa kita pulak akan ditayang. sALAMualaKUm

  28. balqish said,

    July 9, 2009 at 4:36 am

    bila kiamat manusia akan berterbangan macam kupu2….dalam quran ada sebut…..bukti saintifik bila manusia naik kebulan, tubuh akan terapung2 sebab tiada graviti spt dibumi…secara teorinya apabila langit terbelah dan bumi hancur…..?????

  29. mek said,

    July 9, 2009 at 4:38 am

    reminder Allah pada manusia….tsunami

  30. isma said,

    July 9, 2009 at 4:44 am

    betoiii tu…bila bencana berlaku itu semua kerana dosa2 manusia naik ke langit dan turun dlm btk bala….semua terkena kecuali org yg berpesan2 amal makruf nahi mungkar….

  31. shahnaz said,

    March 18, 2010 at 2:53 am

    lalala,,

  32. zombie said,

    July 1, 2010 at 7:43 am

    kalau ada blog sabul baru kasi antar aku punya email..tq

  33. zombie said,

    July 1, 2010 at 7:43 am

    kalau ada blog sabul baru kasi antar aku punya email..tq..zombiesfc@yahoo.com

  34. sam-g said,

    July 16, 2010 at 3:36 pm

    insflah whai tman2 ku…
    jgnlah kmu fkir untk brhibur je..
    ingat tuhan,ingat nabi,ingat
    dan ingat malaikat yg sntiasa ada di bahu kita…
    skarang nie marilah kita beramai2 sedekahkan AL FATIHAH
    kpda SAID spaya dia insaf…
    INNALILLAH HI WAINNA ILAI HIROJI’UN sabul..
    assalammualaikum

  35. Lawyer said,

    July 20, 2010 at 2:45 am

    Maybe Kerajaan Malaysia telah memadam all laman web “Sabul” daaa…..

  36. kumachok said,

    April 4, 2011 at 8:40 am

    add me

  37. Abang Coby said,

    April 17, 2011 at 1:00 am

    Kawan kawan lau ada picture atau video panas bagi 2 lah kat abang… boring tak de yg nk ditengok… t kasih.

  38. man said,

    December 8, 2011 at 7:45 am

    skrg byak laman2 yang telah diblog oleh kerajaan…so kalau ada yang tak blok lagi mai le kongsi2 dgn kengkawan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: